ДАН ТРАДИЦИЈЕ 2023 – КОНФЕРЕНЦИЈА

By | September 13, 2023

 

ДАН ТРАДИЦИЈЕ
Дан српског јединства, слободе и националне заставе
15. септембар 2023.

 

Трећа по реду манифестација „Дан традиције”, под покровитељством председника Републике Србије, одржаће се на Дан српског јединства, слободе и националне заставе, 15. септембра 2023, у организацији Дечјег културног центра Београд и Удружења кореографа народних игара Србије, а уз подршку Градске управе града Београда, Министарства културе Републике Србије, ГО Стари град, ГО Нови Београд, Туристичке организације Србије и Туристичке организације Београда. Манифестација Дан традиције реализује се са идејом да подстакне младе да кроз уметничке медије дочара природне лепоте, културу и традицију своје земље.

 

На конференцији за новинаре одржаној тим поводом у Дечјем културном центру Београд,
присутнима су се обратили Весна Видовић, заменица градоначелника Београда; Леонтина Вукомановић, програмски директор Дечјег културног центра Београд; Милица Илчић, представник ГО Стари град; Смиљана Новичић, туристички сарадник у Туристичкој организацији Србије; Миодраг Поповић, директор Туристичке организације Београда; Сања Лазовић, директорка ПУ Дечји дани и Драган Пантелић, председник УО Удружења кореографа народних игара Србије.

 

Весна Видовић истакла је да ће манифестација бити посвећена нашим најмлађима и да је веома важно да децу учимо нашој историји, традицији и култури.

– Желимо да се поносе својом заставом и химном, да воле своју земљу и буду поносни што су рођени и одрастају у Србији. Град Београд ће увек подржати овакве манифестације и захвални смо Дечјем културном центру на труду и посвећености овом циљу. У петак нас од 11.30 очекује свечани дефиле Кнез Михаиловом улицом у народним ношњама и са заставама Србије, а на Тргу републике од 12 часова биће организован музичко-сценски програм. „Дан традиције” представља једну од најлепших манифестација коју Београд има и зато позивам све Београђане да у петак од 11 часова дођу у Кнез Михаилову улицу, подрже манифестацију, учествују у њој и на тај начин дају свој допринос обележавању великог српског празника – рекла је Весна Видовић.

 

У оквиру манифестације, у сарадњи са Туристичком организацијом Србије и Туристичком организацијом Београда, за децу и младе од 7 до 14 година из Србије организован је наградни конкурс „СРБИЈА, ДОЖИВИ!”. Најбољи млади аутори биће награђени путовањем у неко од прелепих места у Србији, породичним ручком у једном од најлепших београдских ресторана са националном кухињом, књигама, ЦД аудио издањима у продукцији ДКЦБ-а и другим вредним наградама. Уручење награда одржаће се у оквиру централног програма у Београду, на великој бини на Тргу републике 15.9.2023, од 12 часова.

– На том конкурсу деца кроз ликовну уметност и писану реч налазе свој израз и везују прошлост и садашњост кроз огледало предака – рекла је програмска директорка ДКЦБ-а Леонтина Вукомановић и позвала све који буду дошли на манифестацију да са собом понесу неки детаљ који подсећа на историју нашег народа.

 

У поподневним часовима програм ће се наставити у другом делу града – на Новом Београду, на великој сцени у 44 блоку. Манифестација ће бити реализована и на централним улицама градова и села широм Србије, али и у дијаспори и расејању, што ће моћи да се види на сајту www.dantradicije.rs.

 

У сусрет манифестацији, од 11. до 14. септембра, у Дечјем културном центру Београд одржавају се бесплатне радионице веза и графике са темом средњовековног српског орнамента коју воде Мирјана Филиповић Курузовић и Александар Курузовић, као и радионице дигиталне уметности – Minecraft на пиротски начин SERB-CRAFT. Учесници ове радионице су под вођством др историје уметности Иве Суботић Красојевић и уз подршку организације SERB-CRAFT, успели да користећи популарну игрицу Minecraft ре-креирају орнаменте са пиротских ћилима, који представљају важан део наше културне баштине. Поред тога што ће радити на проучавању дизајна пиротских шара и његовом осавремењивању, ученици ће и на наредним радионицама, које ће се одржати у среду и четвртак, проучити и њихово богато значење и симболику, па ће тако моћи да изаберу и рекреирарју орнамент према значењу симбола и поруци коју шара носи, а имаће прилику и да, према старим узорима, створе нове орнаменте. То је занимљив начин да се кроз игру и савремену технологију, која је деци блиска, научи и оживи важан сегмент наше традиције и културне баштине.

 

Срдачан поздрав,
Ивана Теодоровић Стојановић
Уредник програма
Дечји културни центар Београд

 

 

Фото: Стеван Нешковић

« of 3 »

 

 


 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *