ДАН ТРАДИЦИЈЕ

Удружење кореографа народних игара Србије и

Дечји културни центар Београд


Манифестација ДАН ТРАДИЦИЈЕ

у оквиру националног празника

Дан српског јединства, слободе и националне заставе

Обрадовани успостављањем новог и значајног државног празника – Дан српског јединства, слободе и националне заставе, који се обележава 15. септембра, Дечји културни центар Београд и Удружење кореографа националних игара Србије осмислили су уметничке садржаје који ће обогатити обележавање празника кроз саборну, породичну, националну и државну манифестацију.

Традиција, као инспирација за уметничко стваралаштво и усвајање знања о идентитетским вредностима и националној припадности, послужила нам је као наслов будуће манифестације „Дан традиције”. Како су деца и млади најпозванији да поносно откривају идентитетске вредности баштине и наслеђа свог народа кроз креативан однос према историјској грађи, Дечји културни центар Београд придружио се Удружењу кореографа народних игара Србије у иницијативи да осмисли садржаје и програме манифестације Дан традиције.

Програмски садржаји биће различити и свеобухватни – од одевних симбола, националних детаља и обележја, преко народних игара, вишегласја у појању, древних музичких инструмената, витешког наслеђа до историјских догађаја који граде митску, песничку, уметничку и онтолошку матрицу.

Читав српски род у отаџбини и расејању позван је да тог дана буде одевен у народне ношње (сеоске или градске) или да на себи истакне један њен део (појас, мамузе, јелек, цвет у коси, плетеницу, опанке, вежену кошуљу, фрулу за појасом…), као израз јединства и за славу поносних предака. Дан ће обележити и параде на централним улицама градова и села, сабори и концерти традиционалне народне игре и песме, свирача старих инструмената и оркестара, као и сајмови старих заната и националне кухиње (сарачи, опанчари, ткаље и преље, вуновлачари, грнчари, кујунџије, бомбонџије, вртивагани…). У програм би био укључен и приказ друштвеног живота кроз векове (пагански обичаји, додолске игре, коледарске игре, мобе и пратеће песме и игре, народни обичаји и веровања).

Тог дана биће први час у вртићима, школама и факултетима био намењен дизању свести о националној припадности, посвећен нашим великанима од давнина до данас, било да су Срби или припадници других народа и народности који у Србији заједно вековима живе. Институције културе осмислиће и организовати презентације, радионице, литерарне, ликовне и мултимедијалне конкурсе, како би што више деце било ангажовано и награђено за свој креативни приступ поимању традиције.

Намера је да се на наведене начине у прославу укључи што више грађанки и грађана Републике Србије – деце, младих и читавих породица, као и институција. Слично конципирани и осмишљени државни празници и манифестације познати су и имају дугу историју обележавања у многим земљама Европе и света. Манифестација Дан традиције, у контексту празника Дана српског јединства, слободе и националне заставе, попуњавала би празнину која се односи на српско културно наслеђе.