КОНКУРС

 


2023

 

ДАН ТРАДИЦИЈЕ – НАГРАДНИ КОНКУРС ЗА ДЕЦУ„СРБИЈА, ДОЖИВИ!” 2023

 


2022

 

ДАН ТРАДИЦИЈЕ- Позив за учешће и Пријава

 


2021

 

НАГРАДНИ КОНКУРС ЗА ДЕЦУ „БИРАМ СРБИЈУ”
14. јун – 10. септембар 2021
 

У ОКВИРУ МАНИФЕСТАЦИЈЕ  ДАН ТРАДИЦИЈЕ


Дечји културни центар Београд и Удружење кореографа народних игара Србије позивају децу и младе из градова и општина Републике Србије да учествују у наградном конкурсу под називом „Бирам Србију” у оквиру манифестације ДАН ТРАДИЦИЈЕ. На конкурсу могу учествовати деца и млади од 5 до 14 година из Србије.

Идеја организације конкурса је подстицање младих да кроз уметничке медије – слику, фотографију, поезију, прозу и видео-клип, дочарају природне лепоте, културу и традицију своје земље. Конкурс је прилика да охрабри али и награди најуспешније младе који ће свој летњи распуст провести на креативан начин – истражујући породичну историју или археологију свога краја, откривајући заборављене ствари на бакином и декином тавану на селу, прегледајући старе породичне фотографије, стварајући цртеже и слике својих предака, снимајући видео записе са занимљивим причама из породичне историје.

Традиција, као инспирација за уметничко стваралаштво, је полазна тачка конкурса који жели да подстакне комуникацију предака и потомака кроз литерарне, ликовне и мултимедијалне радове. Одевни симболи, народна ношња, витешко наслеђе, историјски догађаји, јубилеји, обичаји, народно стваралаштво, песма, игра, национална кухиња и стари занати треба да буду инспирација учесницима конкурса.

Сваки учесник може послати по један рад, а пристигле  радове оцењиваће стручни жири. Ликовни радови могу бити у форми цртежа, слике, илустрације и колажа (димензија до 50х70 цм), а све ликовне технике су дозвољене. Литерарни радови треба да буду написани у Word документу. Видео клипови, у трајању до 3 минута, треба послати путем Wetransfera.

Ликовне радове треба послати на мејл likovni.konkurs@dantradicije.rs, литерарне радове на literarni.konkurs@dantradicije.rs и видео-клипове на video.konkurs@dantradicije.rs, уз следеће податке: име и презиме учесника конкурса, узраст, град/село у којем учесник живи, колико чланова броји ужа породица, e-mail и контакт телефон.

Најуспешнији учесници, у сарадњи са Туристичком организацијом Србије и Туристичком организацијом Београда, освојиће ваучере за путовање по Србији за себе и своју ужу породицу, породични ручак у београдском ресторану, ранчеве, књиге и друге вредне награде!

Конкурс је отворен од 14. јуна до 10. септембра 2021. године.