ДАН ТРАДИЦИЈЕ – НАГРАДНИ КОНКУРС ЗА ДЕЦУ„СРБИЈА, ДОЖИВИ!” 2023

By | August 23, 2023

 

 

Позив за учешће у наградном конкурсу у оквиру националног празника
Дан српског јединства, слободе и националне заставе
15. септембар 2023

 

ДАН ТРАДИЦИЈЕ
И НАГРАДНИ КОНКУРС ЗА ДЕЦУ„СРБИЈА, ДОЖИВИ!”

 

Рок за доставу радова 10. септембар 2023.

 

Трећа по реду манифестација „Дан традиције” одржаће се на Дан српског јединства, слободе и националне заставе, 15. септембра 2023, у организацији Удружења кореографа народних игара Србије, Дечјег културног центра Београд, ГО Стари Град, Туристичке организације Србије и Туристичке организације Београда.

 

Централни део манифестације одржаће се од 11 до 14 часова у Београду, у центру града – Кнез Михаиловој улици, уз свечану поворку учесника обучених у народне ношње и музичко-сценски програм на Тргу републике, у којем ће учествовати глумци, певачи, дечји хорови и фолклорни ансамбли. У поподневним часовима програм ће се наставити у другом делу града – на Новом Београду, на великој сцени у 44 блоку. Манифестација ће бити реализована и на централним улицама градова и села широм Србије, али и у дијаспори и расејању, што ће моћи да се види на сајту www.dantradicije.rs.

 

У оквиру манифестације, у сарадњи са Туристичком организацијом Србије и Туристичком организацијом Београда, за децу и младе од 7 до 14 година из Србије организује се наградни конкурс „СРБИЈА, ДОЖИВИ!”. Најбољи млади аутори биће награђени путовањем у неко од прелепих места у Србији, породичним ручком у једном од најлепших београдских ресторана са националном кухињом, вожњом београдским отвореним туристичким аутобусом и другим вредним наградама. Уручење награда одржаће се на великој бини на Тргу републике у оквиру централног програма у Београду.

 

Идеја организације конкурса је подстицање младих да кроз уметничке медије – слику, фотографију, поезију, прозу и видео-клип, дочарају природне лепоте, културу и традицију своје земље. Традиција, као инспирација за уметничко стваралаштво, је полазна тачка конкурса који жели да подстакне комуникацију предака и потомака кроз литерарне, ликовне и мултимедијалне радове. Одевни симболи, народна ношња, витешко наслеђе, историјски догађаји, јубилеји, обичаји, народно стваралаштво, песма, игра, национална кухиња и стари занати треба да буду инспирација учесницима конкурса.

 

Сваки учесник може послати по један рад, а пристигле радове оцењиваће стручни жири.

Ликовни радови могу бити у форми цртежа, слике, илустрације и колажа (димензија до 50х70 цм), а све ликовне технике су дозвољене. Фотографије ликовних радова треба послати на мејл likovni.konkurs@dantradicije.rs

Литерарни радови треба да буду написани у Word документу. Литерарне радове треба послати на мејл literarni.konkurs@dantradicije.rs

Видео клипови, у трајању до три минута, треба послати путем Wetransfera на мејл video.konkurs@dantradicije.rs

Уз ликовни, литерарни или видео рад неопходно је послати следеће податке:
– име и презиме учесника конкурса,
– узраст,
– град/село/место у којем учесник живи,
– колико чланова броји ужа породица,
– e-mail
– контакт телефон

 

Напомена!

У наслову (subject) mејлa који шаљете потребно је да стоји име и презиме детета, разред и град

На пример: Ана Јовановић – 4 разред – Ниш

Такође, датотеке (фајлове) које прилажете у мејлу обавезно именовати: Име Презиме – разред – Град

На пример: Ана Јовановић – 4 разред – Ниш.jpg (…у овом примеру .jpg указује да је у питању фотографија)

 

Конкурс је отворен до 10. септембра 2023. године.

 

Контакт особа:
Андреа Богдановић
andrea.bogdanovic@dkcb.rs
064 650 7776

 


Ивана Теодоровић Стојановић
Уредник програма
Дечји културни центар Београд

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *