ПОЧИЊЕ ДАН ТРАДИЦИЈЕ 2023

By | September 14, 2023

ДАН ТРАДИЦИЈЕ
Дан српског јединства, слободе и националне заставе
15. септембар 2023.
ДЕФИЛЕ – 11.30 – Кнез Михаилова (код Калемегдана)
КОНЦЕРТ – 12.00 – ТРГ РЕПУБЛИКЕ

 

Трећа по реду манифестација „Дан традиције”, под покровитељством председника Републике Србије, одржаће се на Дан српског јединства, слободе и националне заставе, 15. септембра 2023, у организацији Дечјег културног центра Београд и Удружења кореографа народних игара Србије, а уз подршку Градске управе града Београда, Министарства културе Републике Србије, ГО Стари град, ГО Нови Београд, Туристичке организације Србије и Туристичке организације Београда. Манифестација Дан традиције реализује се са идејом да подстакне младе да кроз уметничке медије дочарају природне лепоте, културу и традицију своје земље.

Централни део манифестације одржаће центру Београда уз свечану поворку учесника обучених у народне ношње и главни музичко-сценски програм у којем ће учествовати дечји хорови, певачи и фолклорни ансамбли. Дефиле учесника креће у 11.30 са краја Кнез Михаилове улице (код Калемегдана) и завршава се на Тргу републике, где од 12 часова почиње свечани концерт.

 

У оквиру манифестације, у сарадњи са Туристичком организацијом Србије и Туристичком организацијом Београда, за децу и младе од 7 до 14 година из Србије организован је наградни конкурс „СРБИЈА, ДОЖИВИ!”. Најбољи млади аутори биће награђени путовањем у неко од прелепих места у Србији, породичним ручком у једном од најлепших београдских ресторана са националном кухињом, књигама, ЦД аудио издањима у продукцији ДКЦБ-а и другим вредним наградама. Уручење награда одржаће се у оквиру централног програма у Београду, на великој бини на Тргу републике 15.9.2023, од 12 часова.

У поподневним часовима програм ће се наставити у другом делу града – на Новом Београду, на великој сцени у 44 блоку. Манифестација ће бити реализована и на централним улицама градова и села широм Србије, али и у дијаспори и расејању, што ће моћи да се види на сајту www.dantradicije.rs.

 

У сусрет манифестацији, у Дечјем културном центру Београд одржавају се бесплатне радионице веза и графике са темом средњовековног српског орнамента коју воде Мирјана Филиповић Курузовић и Александар Курузовић, као и радионице дигиталне уметности – Minecraft на пиротски начин SERB-CRAFT. Учесници ове дигиталне радионице су под вођством др историје уметности Иве Суботић Красојевић и уз подршку организације SERB-CRAFT, успели да користећи популарну игрицу Minecraft ре-креирају орнаменте са пиротских ћилима, који представљају важан део наше културне баштине. То је занимљив начин да се кроз игру и савремену технологију, која је деци блиска, научи и оживи важан сегмент наше традиције и културне баштине.

 

Добро дошли на ДАН ТРАДИЦИЈЕ!

Срдачан поздрав,
Ивана Теодоровић Стојановић
Уредник програма
Дечји културни центар Београд

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *